Op deze website zult u geregeld informatie tegenkomen met betrekking tot waterkeringen. Waterkeringen zijn werken of constructies die water kunnen tegenhouden in het geval van hoogwater, zoals dijken, kades en dammen. Deze waterkeringen voorkomen dus overstromingen en zorgen voor veiligheid. Waterkeringen worden door het waterschap beheerd om te zorgen dat ze – bij diverse waterstanden – stabiel blijven en het water tegenhouden.
Omdat waterkeringen een belangrijke rol spelen bij het waarborgen van onze veiligheid, zijn er regels opgesteld over de werkzaamheden die verricht mogen worden op, bij en in waterkeringen. Op die manier worden de waterkeringen beschermd tegen bijvoorbeeld ongewenste bouw- en graafwerkzaamheden.
De wet- en regelgeving rondom waterkeringen verschilt per type waterkering. Het kan zijn dat werkzaamheden helemaal verboden zijn. Ook kunnen er voorwaarden gelden voor de uitvoering van de werkzaamheden. Het kan daarom zijn dat u een melding moet doen bij het waterschap of een vergunning aan moet vragen.
Voordat u weet welke regels gelden in uw situatie, is het dus van belang te weten met welk type waterkering u te maken heeft.
Typen waterkeringen
Er zijn verschillende typen waterkeringen:
Het type waterkering wordt bepaald op basis van de grootte van het water dat gekeerd moet worden en de kenmerken van het achterland. Maar hoe weet u nu met welk type waterkering u te maken heeft? U kunt dit op verschillende manieren te weten komen:
Opzoeken op de kaart
Of u te maken heeft met een waterkering en zo ja, met welk type waterkering, kunt u opzoeken in de legger (kaart) van uw eigen waterschap.
In de legger zijn de ligging en afmetingen van de waterkeringen opgenomen zoals die volgens de normen zouden moeten zijn. Daarnaast zijn in de legger zogenaamde beschermingszones en het profiel van vrije ruimte opgenomen, waarbinnen restricties gelden aan activiteiten die kunnen worden uitgevoerd.
In onderstaande figuur is het principe-leggerprofiel van een waterkering met bijbehorende zones aangegeven.
Keurdefinities
In de Keur (wettekst) zijn definities opgenomen van de typen waterkeringen. Een definitie van een overige waterkering is niet opgenomen in de Keur.
Keurdefinities
primaire (water)kering: waterkering die beveiliging biedt tegen overstroming door buitenwater , zoals aangegeven in bijlage 1 en 1a van de Wet en in de legger.
regionale (water)kering: een waterkering zoals aangegeven in de Verordening water en in de legger als regionale waterkering, die beveiliging biedt tegen overstroming anders dan door buitenwater.
compartimenteringskering: een regionale waterkering geregistreerd in de legger als comparti-menteringskering, die als zodanig geen direct waterkerende functie heeft, tenzij in geval van doorbraak of overstroming van de primaire waterkering.
Vereenvoudigde definities en voorbeelden
Door gebruik te maken van vereenvoudigde definties en een aantal voorbeelden, kunt u in sommige gevallen vrij gemakkelijk bepalen of u van doen heeft met een waterkering, en zo ja: met welk type.
Heeft u op basis van deze informatie nog vragen of weet u niet met welk type waterkering u in uw situatie te maken heeft? Neem dan contact op met uw waterschap.
Ter aanvulling
De waterschappen zijn zich ervan bewust dat maatschappelijke, landschappelijke, natuur- en cultuurhistorische waarden en ruimtelijke kwaliteit medebepalend (kunnen) zijn bij de uiteindelijke inrichting en beheer van waterkeringen.
Ook wordt bij beslissingen rondom waterkeringen rekening gehouden met het gebruik van de waterkering voor bestaande nevenfuncties van de waterkering zoals wonen, transport e.d